12 Şubat 2015 Perşembe

Bir Ikea Dolabında Mahsur Kalan Hint Fakiri'nin Olağanüstü Yolculuğu / Romain Puértolas


Bir Ikea Dolabında Mahsur Kalan Hint Fakiri'nin Olağanüstü Yolculuğu


Kitabın Yazarı: Romain Puértolas
Kitabın Kapağı: 
Kitabın Yayınevi: Can Yayınları
Kitabın Sayfa Sayısı: 237
Kitabın Fiyatı: 18 TL
Kitabın Basım Yılı: Ağustos 2014
Kitabın Arka Kapağı: Bir dolandırıcı olan Racastan'lı Hint Fakiri Ajatashatru Lavash Patel, çivili bir yatak satın almak için, cebinde sahte bir yüz euroyla Paris'teki Ikea mağazasına gelir. Basit bir gidiş- dönüş yolculuğundan ibaret olacağını düşündüğü seyahati, Avrupa'nın dört bir yanına, hatta Kaddafi sonrası Libya'ya uzanan bir maceraya dönüşür. Çeşitli ulaşım araçlarıyla kat etmek zorunda kaldığı uzun yollar ve yollarda karşılaştığı "güzel ülkelere" ulaşmaya çalışan göçmenler, bu üçkağıtçı ama bir yanıyla da saf Fakir'i kökten değiştirecek, hatta hayatına bambaşka bir yön verecektir.
     Otuz altı ülkede yayımlanan, otuz üç dile çevrilen ve genç yazara çeşitli edebiyat ödülleri kazandıran Bir Ikea Dolabında Mahsur Kalan Hint Fakiri'nin Olağanüstü Yolculuğu, içerdiği Monty Python tarzı mizah kadar, göçmenlik konusuna hassas ve vicdani yaklaşımıyla da çok beğeni topladı. Çok ses getiren ve yılın en çok okunan kitaplarından biri olan roman, 2014 yılının önemli yayıncılık olaylarından biri oldu. 
Kitap Hakkında Yorumum: Bir Ikea Dolabında Mahsur Kalan Hint Fakiri'nin Olağanüstü Yolculuğu, Fransız yazar Romain Puértolas'ın dünya çapında milyonlar satan ve bir çok dile çevrilen romanı. Ikea ismini görür görmez "Allah Allah, bu kitapta neymiş?" diye düşündürerek beni çeken ve kendini bana aldırtan kitabı uzun bir süre çantamda, uzun bir sürede rafımda sürükledikten sonra sonunda başladım. Ve açtığım ilk sayfada bu kitabı bir çırpıda değil, ağır çekimde okumam gerektiğini anladım. Zaten kapak tasarımı ile de ilgimi çeken kitabın - tamam, itiraf ediyorum uluslararası başarıları da beni etkiledi- değerli bazı fikirleri içerdiğini fark ettim.
     Bu kitap bizlere bir insanın hayatının değişmesi için beş elektrik şokunun yeterli olduğunu sade, anlaşılır ve akıcı bir üslupla aktarmış. Bu elektrik şoklarını yiyerek bizlere örnek olan karakter ise Racastan'lı Ajatashatru Lavash Patel'den bir başkası değil. Küçük bir sihirbaz olan ama köyünde ' Tanrı vergisi' bir yeteneğe sahip olan Fakir'imiz -ki kitap boyunca ondan bu takma adla bahsediliyor - insanları kandırarak aldığı parayla, sözde şifa getirmek için, Paris'teki Ikea'ya yasal yollarla bir yolculuk yapar. Amacı " özel Hint fakiri modeli, gerçek İsveç bodur çamından, çivilerinin (paslanmaz) boyu ayarlanabilen bir Kisifrötsipik çivili yatağı" almaktır. Kendine zengin bir görünüm veren Fakir'imiz, cebinde sahte bir 100 euroyla, hava alanında gördüğü ilk taksiye biner. 'Çingene' bir taksiciye denk gelen kahramanımız, kurnaz olmasıyla bilinen bu adamı bile kandırmayı başarır. Küçük bir hareketle taksiciye para vermekten sıyrılan Fakir'imiz, kendini Ikea'ya açılan büyülü kapıların önünde bulur.
     Kapılardan içeri adım attığı anda başlayan macerası, karşılaştığı insanlarla, ettiği seyahatlerle daha da renklenir. Karşılaştığı her insan, bu insanların hikayesi, ilk başlarda küçük olan ama daha sonra her elektro şokla daha da büyüyen vicdanına büyük bir etki yapar. Üstelik farkında olmadan peşine kızgın bir Çingene de takan Fakir'imiz ömründe göremeyeceği ülkeleri, bir Ikea dolabı sayesinde görmeye başlar. Fransa'da başlayan bu hikaye Fakir'imizi nerelere sürükleyecek? Nasıl değişimler geçirecek? Bu soruların cevabı "Bir Ikea Dolabında Mahsur Kalan Hint Fakiri'nin Olağanüstü Yolculuğunda" sizleri bekliyor.
     Laurent Gounelle'in kitaplarını seviyorsanız okumanız gerektiğini düşündüğüm bu kitap, anlatım tarzı ve konusuyla 'bu' yazarın kitaplarına benziyor. İnsanı düşüncelere sürükleyen, bir şeyler yapma isteği uyandıran bir kitap olması yönüyle sizleri farklı bir şeyler okumaya davet ediyor. Özellikle daha önce Ikea mağazasına gitmiş olan arkadaşlar, burada tasvir edilen Ikea mağazasını oldukça eğlenceli bulacaklar. Sonuç olarak okumanız gerektiğini düşündüğüm ama kişinin zevkine göre beğenip beğenmemenin değişebileceğini düşündüğüm bir roman. Şimdiden iyi okumalar... Bol hayaller kurmanız dileğiyle...
Kitaba Puanım: 7 / 10
        




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder