19 Ekim 2014 Pazar

24 Saat Açık Kitapçının Sırrı / Robin Sloan


24 Saat Açık Kitapçının Sırrı

Kitabın Yazarı: Robin Sloan 
Kitabın Kapağı: 


Kitabın Arka Kapağı: Bu raflarda aradığınızı bulmanıza nasıl yardımcı olabilirim?
Ekonomik kriz yüzünden işinden olan Clay Jannon için her şey bu soruyla başlıyor. Kendini bir anda Bay Penumbra'nın 24 Saat Açık Kitapçı'sında tezgahtarlık yaparken bulan Clay, kısa sürede bu dükkanda bir gariplik olduğunu keşfeder. Zaten "24 Saat Açık Kitapçı" ne demek ki? Gecenin bir yarısı garip kitaplara...
"ihtiyaç" duyan müşterileriyle bu müşterilerin kaydını en küçük ayrıntısına kadar tutan Penumbra bir şeyler saklıyor olmalı. Tüm bu sorulara cevap arayan Clay (birazcık da arkadaşlarının yardımıyla) hayatını değiştirecek bir serüvene atılıyor.
Tozlu kitaplarla son teknolojiyi bir araya getiren, bambaşka insanların yollarını kesiştiren bu serüven sonunda herkesi Penumbra'nın kitapçısından çok daha uzaklara götürüyor.
Peki, ya siz? Göründüğünden çok daha büyük bir sırrı çözmeye hazır mısınız?
Kitap Hakkında Yorumum: Merhaba, arkadaşlar! Yeni bir kitap yorumuyla karşınızdayım... 24 Saat Açık Kitapçının Sırrı'nın kapağı çok tatlı. Raflardaki kitapların arasında dikkatimi çekmişti. Özellikle kapakta ki küçük kütüphane çok masum duruyordu.
Kitabın konusuna gelirsek kurgusu farklı, okuması ilginç olan bir kitaptı. Kitabımız Clay'in ekonomik kriz nedeniyle işini kaybetmesi ve Bay Penumbra'nın 24 Saat Açık Kitapçı'sında tezgahtarlık yapmasıyla başlıyor. Bu kitapçı modern dünyanın getirdiği e-kitaplara ve bilgisayarlara inat eski moda hayatına devam etmeye çalışıyor. Ama ne kadar eski moda gözükse de aslında bizlerin ismini bile telaffuz edemeyeceğimiz kitaplarla dolu... Üyelerinin pek bir zaman sınırı yok ve genellikle yaşlı bir kesim uğrayıp kitap alıyor. Clay'in görevi ise aldıkları kitaplardan tutun ayakkabılarının rengine kadar el yazısı ile not etmek. Can sıkıntısıyla eski defterleri inceleyen Clay -yeni edindiği bir arkadaş ve eski bir dostunun yardımıyla- eski yaprakların ardındaki sırrı araştırmaya başlar. Her sayfayı çevirişinde ortaya çıkan soru ise aynı: " Kim 24 Saat Açık bir kitapçıya ihtiyaç duyar ki?"
Kitabın sayfalarını her çevirişimde itiraf etmeliyim ki 'Arkasından ne gelecek?' diye merak ederek okudum. Beklenenden daha basit buldum sonucu, daha farklı olabilirdi. Çünkü kitap konusundan dolayı bence geliştirilebilmeyi ve daha farklı sonuçlara ulaşabilmeyi mümkün kılıyor gibiydi. Kitapta Clay'in kız arkadaşının Google hayranı bir çalışan olması sebebiylede Google'ın iç kapılarından bi' başımızı uzatıp 'Merhaba' demeyi de ihmal etmiyoruz.
Sonuç olarak bir ya da iki kez okunabilecek ama okuduğunuzda da farklı konusuyla aklınızda yer edecek bir kitaptı. 
İyi okumalar😊
Kitaba Puanım: 5 / 10 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder